Hoppa till sidans innehåll

Välkommen till Öckerö SF


Öckerö Skytteförening

Öckerö Skytteförening, i sin nuvarande form startades 1991. Anläggningen låg då på Öckerö Hamnplan. Nuvarande anläggning invigdes i oktober 2003 med landslagsuttagningen till EM i luft (som föreningen bland annat var med och arrangerade på Scandinavium i november månad samma år) ligger på Hönö Pinan. Föreningen fyllde 100 år, år 2005.

Medlemsantal och säsongsindelning

Föreningen har cirka 630 medlemmar, cirka 80% utgörs av ungdomar under 20 år. Inomhussäsongen startar i augusti månad, i regel samma vecka som skolan startar och pågår till veckan före jul. Vårsäsongen startar upp i samband med skolstarten i januari och pågår fram till slutet av maj.

Styrelse

Föreningens styrelse består av 9 personer. Till dessa kommer ungdomar som ingår i ungdomsstyrelsen. Ungdomarnas uppgift är att medverka i att ta fram och presentera önskemål om inriktning av verksamheten, förslag till investeringar, lägerverksamhet samt tävlingar som man vill resa till. Huvudstyrelsen sköter verksamheten i övrigt. Styrelsemöten är öppna för samtliga medlemmar att bevittna. Styrelseprotokollen finns anslagna i klubbhuset utanför sekretariatet.

Tävlingsverksamhet

Föreningen anordnar ett antal tävlingar årligen. Tävlingarna riktar sig både till externa skyttar likväl som interna. Samtliga klasser är representerade, från 7 år upp till70+. Skytte är en sport som spänner sig över generationsgränserna, där alla kan glädjas åt varandras framgångar. Vid respektive säsongs avslut har föreningen en tävling. I denna tävling skjuter man både gevär liksom pistol. Vid prisutdelningen för tävlingen delas även andra priser ut, prisbordet brukar digna av medaljer och pokaler. Föreningens inställning är att alla ungdomar skall få pris. Av denna anledning finns ett beräkningssystem som går på resultat samt hur många gånger man har skjutit under säsongen. För att få ett seriepris fordras medverkan under minst fem veckor under en och samma säsong.

Säsongsuppstart på hösten

Strax efter att höstsäsongen har startat upp inbjuds samtliga medlemmar på ett helgläger. På detta läger som hålls till självkostnad bedrivs skjutträning samt andra aktiviteter för att bygga upp en gemensam klubbkänsla. Till detta läger är även föräldrar välkomna att delta, även de som inte skjuter. En viktig bit för att hålla kostnader på en så låg nivå som möjligt är att några vuxna hjälper till med att laga till och serva mat till lägerdeltagarna.

Öckerö Skyttecenter, Hönö Pina

Byggandet av vår anläggning påbörjades i mars 2003 och första skottet avlossades i oktober samma år. Hela anläggningen är byggd med hjälp av föreningsmedlemmarna själva, helt ideellt. Öckerö Skyttecenter är en av landets mest utvecklade skyttearenor, med senaste och modern utrustning. Anläggning är godkänd för internationella tävlingar. Luftskyttehallen har 25 banor, alla med elektroniska tavlor. Föreningen har 4 arbetsdagar per år då underhållsarbete utförs. Två på våren och två på hösten. Det är obligatoriskt att ställa upp på dessa dagar för de som har medlemslån i föreningen. Däremellan finns det tillfällen då vissa andra arbeten måste göras. Allt arbete inom föreningen är ideellt. En arbetsuppgift är städningen av klubblokalerna. Detta görs av medlemmar och styrelse baserat på ett schema. De medlemmar som städar har antingen löst banlicens och/eller har sökt ett medlemslån.

Medlemslån

De medlemmar som vill satsa lite mer på sporten har möjlighet att via föreningen ansöka om ett medlemslån för att införskaffa eget vapen.

Övriga aktiviteter i föreningslokalerna

Ungdomarna har möjlighet till att spela pingis, biljard mm i lokalerna. Det finns även möjlighet till att hålla på med fysisk träning med hjälp av de redskap som föreningen förfogar över.

Utbildning

Föreningen tillhandahåller olika utbildningar. För den som kommer som ny och vill hjälpa till som ledare följer man en erfaren ledare i dennes arbete. När vederbörande har tillräcklig erfarenhet går man på egen hand som ledare. Efter ett par år kan det vara meningsfyllt att gå en föreningsledarutbildning. Denna hålls centralt och samlar blivande föreningsinstruktörer från olika klubbar i närområdet.

Informationsträffar

En till två gånger om året kallas medlemmar till informationsträffar. Dessa kallas för ledarträffar där det informeras, diskuteras om verksamheten.

Krutskytte

Föreningen förfogar även över en anläggning för krutskytte. Denna anläggning ligger i anslutning till klubbhuset. Det finns 25 banor för 25-meters skytte samt 15 banor för 50-meters skytte. 50-metersskyttet har elektroniska måltavlor. För att få tillstånd till att börja skjuta krut måste man vara medlem i föreningen, ha aktivt skjutit luft under minst en säsong på klubben samt lösa banlicens. Dessutom måste krutskytt ställa upp med att klippa gräsytorna som finns på krutbanorna samt arbetsdagar.

Verksamheten

All verksamhet i föreningen bedrivs ideellt. Ingen person uppbär någon form av ersättning. Genom att arbeta med detta sätt kan avgifter hållas på en rimlig nivå. ÖSF:s grundanda är att hålla hög kvalitet till en låg kostnad. För att kunna leva upp till detta behövs det frivilliga personer. Ju fler som kan hjälpa till, desto mindre blir bördan per individ. De uppgifter som behövs frivilliga till är: städning av lokalerna, gräsklippning, vid tävlingar servering i köket, sekretariats arbete vid tävlingar m.fl.

Personuppgifter

Av dig som medlem behöver vi få, ditt namn, adress, telefonnummer, personnummer (10 siffror) samt mail adress. Personnumret behöver vi vid redovisningen av hur många personer som skjutit per dag. Denna information ligger till grund för bidrag som vi får från Riksidrottsförbundet.

Du är hjärtligt välkommen till Öckerö Skytteförening.

Uppdaterad: 17 JAN 2018 09:41 Skribent: Lars Erik Bjuhr
E-post: This is a mailto link

Idrottens Bingo_logo

Postadress:
Öckerö SF - Skyttesport
Lars Erik Bjuhr, Sälvägen 13
47532 Öckerö

Besöksadress:
Andvägen 16
47541 Hönö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info